Oruçlu iken insan vücudunun içine giren her şey orucu bozar.
İster gıda maddesi olsun isterse ilaç olsun, ister besleyici olsun isterse besleyici olmasın orucu bozar.
Oruçlu olan kimse oruçlu olduğunu bildiği halde ve bir mazereti olmadan vücudunun içerisine gıda veya ilaç olacak bir şey gönderirse, bu gönderdiği şey direk midesine inerse orucu bozulur.
Bu durumda hem kefaret olarak iki ay oruç tutması gerekir, hem de Kaza orucu olarak kaç gün bunu yapmış ise o günlerin orucunu kaza eder.
Oruçlu olan kimse vücudunun içerisine bir şey gönderse ve o gönderdiği şey midesine direkt gitmese, ister ilaç olsun isterse besleyici bir şey olsun orucu bozulur ama mideye gitmediği için kefaret gerekmez. Sadece o günün orucunu kaza eder.
Oruçlu olan bir kimse gıda ve ilaç dışında, başka bir şey midesine indirse mesela para yutsa, metal bir şey yutsa, iğne yutsa, çakıl taşı yutsa, normal toprak yese, bunlar midesine indiği takdirde orucu bozulur. Fakat besleyici ve tedavi edici olmadıkları için kefaret gerekmez, sadece o günün orucunu kaza eder.
Oruçlu kimse nefes açıcı olarak ilaç katkısı olmayan saf oksijen kullansa, teneffüs etse orucu bozulmaz. Çünkü nefes alırken oksijeni daima teneffüs edip içimize çekiyoruz.
Ancak saf oksijen değil de içine bir takım ilaçlar katılan sprey kullanırsa, vücudunun içerisine girdiği için orucu bozulur. Fakat sadece o günün orucunu Kaza etmesi gerekir. Kefaret tutması gerekmez.
Doktorun tavsiyesi üzere ve hastanın tecrübesine göre nefes açıcı ilaçlı spreyler kullanmak zorunda olanlar oruç tutmaz. Her günün orucunun yerine bir Fidye (bir fitre miktarı) öder.
Hulâsa olarak:
İlaç karıştırılmayan saf, katkısız oksijen teneffüs etmek orucu bozmaz.
İlaç karıştırılan spreyleri içine çekmek, mideye gitmese bile orucu bozar.
Mideye inmediği için kefaret gerekmez, sadece kaza etmek yeterli olur.
Besleyici olsun veya olmasın, damardan, kalçadan veya koldan yapılan iğne orucu bozar. Kefaret gerekmez sadece kaza etmek yeterli olur.
En doğrusunu Allah bilir.