Kur’an-ı Kerim ve Sünneti Nebeviyyeye göre, duaların kabul olmasının şartlarından biri de helalinden yemek, helalinden içmek ve helalinden giyinmektir.
Helal lokma-haram lokma ne demektir? “Allah’ın size tayyib ve helal olarak verdiği rızıklardan yiyin.” emr-i İlâhîsinde buyrulan “tayyib ve helal rızık” ifadesini nasıl anlamamız gerekir?
Hayırlı günler biz iki kız iki erkek dört kardeşiz. Erkek kardeşler küçük; yapımında biz kızların çalışıp katkısı olduğu babadan kalma bir evimiz var. Babam yaşarken ölümünden sonra hakkımızı almamamız halinde bize hakkını helal etmeyeceğini söylüyordu buna rağmen 20 yıl önce babam vefat edince manevi baskı sonucu (kızlar miras alırsa bir daha kardeş kapısında işleri olmaz, bir daha evimize gelemezler vb.gibi) gönül hoşnutluğu olmadan hakkımızı devrettik. Hatta ablam istemiyordu ben verince o da vermek zorunda kaldı. Mirastan vazgeçtik ama 20 yıldır doğru dürüst kardeş yüzü görmedik bayramdan bayrama zor geliyorlar kendi çıkarları olmadan kardeş olduğumuz akıllarına gelmiyor. Şimdi evi mütahite veriyorlar ve dört daire alacaklar yine de memnun olmadıkları için açgözlülüklerine kızıp hukuken bir hak iddia edemeyeceğimi bildiğim halde biraz gözlerini korkutup onları denemek için ablamla birlikte 3te 2si onların 3te biri iki kızın olacak şekilde hakkımızı istediğimizi söyledik. Kıyameti kopardılar ve görüşmeyi tamamen kestiler. Size sorum biz hakkımızı almak için diretip de hakkımızı vermedikleri takdirde hukuken olmasa da ALLAH katında bu vebali onlara yüklersek doğru olur mu? Aradan çok zaman geçtiği için hak talep etmemiz caiz midir? cevaplarınız için ALLAH sizden razı olsun. Teşekkürler.